woensdag 29 juli 2015

Kaak operatie (verbreding bovenkaak)

Update: Inmiddels heb ik ook mijn verhaal geschreven over mijn 2e kaakoperatie (beide kaken)

Omdat er zoveel horrorverhalen te vinden zijn op het web over kaakoperaties leek het mij wel leuk om mijn verhaal te delen. Ook voor mezelf om het later nog eens terug te lezen en voor de geïnteresseerden.

Vorig jaar eind november heb ik voor mezelf de knoop doorgehakt, ik wilde een beugel! Al jaren twijfelde ik zal ik het wel of niet doen en nu was ik er zelf helemaal aan toe. De operatie daar zag ik niet echt tegenop, tegen 2 jaar lang met een beugel rondlopen wel.

Al sinds mijn kinderjaren heb ik een overbeet en blijkbaar ook een te smalle bovenkaak maar daar kwam ik eigenlijk pas achter bij de ortho. 

Achteraf vind ik het wel jammer dat ze mij vroeger nooit een beugel hebben aangepraat maar dat was toen nog niet zo hip als tegenwoordig. Als je nu als kind geen beugel hebt ben je wel een bijzonder geval, in mijn jeugdjaren was dat andersom.

Na een aantal afspraken met ortho en kaakchirurg bleek dat mijn bovenkaak verbreed moest worden, dat was de eerste stap. 9 juli zou dit plaatsvinden. 3 weken van te voren kreeg ik een zogenaamde hyrax beugel in mijn gehemelte. 
Tijdens de operatie wordt de bovenkaak door midden gezaagd. De beugel zal de kaak uiteindelijk verbreden. 

Deze beugel zit met cement aan mijn kiezen vast en een week na de operatie zouden we de beugel gaan aandraaien en dan zal de kaak daadwerkelijk verbreed worden. 
Aan deze hyrax beugel moest ik erg wennen, de eerste dagen heb ik nauwelijks gegeten omdat ik de beugel niet vies wilde maken. Ook was het eten en praten erg wennen, maar met een goeie 2 weken was ik gewend en ook het praten en eten ging veel beter.


Dit is de hyrax beugel, een heel gevaarte zoals je ziet.

Goed, de operatie zelf zou donderdag 9 juli gebeuren om 13:00u, om 11:00 werden we verwacht in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. Ik ben maar gewoon chill op m'n toegewezen bed gaan liggen en probeerde wat te slapen. Gek genoeg was ik al die tijd steeds heel rustig, ik had verwacht op de dag zelf toch wel wat zenuwachtig te zijn. Het was ook mijn eerste keer in het ziekenhuis en narcose en alles er omheen.


Wachten....m'n vriend was zenuwachtiger dan ik zelf was. Ik voelde me erg ontspannen, eindelijk ging het gebeuren.

Het liep allemaal wat uit maar rond 13:15 mocht ik dan richting de OK, mijn vriend mocht mee tot de lift dat vond ik wel even een naar moment. Boven in de opwachtkamer kreeg ik m'n infuus alvast in en toen door naar de OK. Na de laatste vragen gesteld te hebben ging het gebeuren, de Anesthesist spoot de vloeistof in m'n infuus en ik kreeg een kapje voor m'n mond en neus waarna ik diep moest inademen.

Het hele telgebeuren heb ik gemist ik was echt zo weg. Ik herinner me nog dat ik gezegd heb 'wat stinkt dat spul'. Ik heb dit niet als naar ervaren, ik vond het allemaal heel prettig. Je krijgt niet het gevoel alsof er een baksteen tegen je achterhoofd geslagen word zoals ik las op internet. Nee ik viel heel fijn in een hele diepe slaap.

Rond 14:00 kreeg ik m'n narcose toegediend en rond 15:15 werd ik wakker. Ik werd eigenlijk heel fijn wakker, heel relax ook. Ik vond het wel raar dat ik niks geen wond voelde in mijn mond, dat had ik ergens wel verwacht. Ook voelde ik gelijk of ik een opgezet hoofd had, dit viel echt reuze mee ik voelde nog niks aparts.

Toen ik goed wakker was kreeg ik gelijk een ijsje en mocht ik naar beneden. Omdat ik zo helder en spraakzaam was mocht ik ook zelf m'n vriend bellen. Toen hij me aan de lijn had kon hij niet geloven dat ik al geopereerd was, zo goed klonk ik. 

Na een poosje kwam ook de kaakchirurg langs om te vragen hoe het ging. Ik voelde me hartstikke goed. Misschien wat euforisch van de narcose, ik voelde me in ieder geval wel een beetje hyper. Ik denk dat ik gewoon heel opgelucht was dat het me zo meegevallen was en dat ik totaal geen pijn had. Ik voelde me zelfs zo goed dat ik wel naar huis wilde, er werd me aangeraden toch 1 nachtje te blijven en dat heb ik maar gedaan.

De volgende ochtend kwam de zuster me met de rolstoel halen om op controle te gaan bij de Kaakpolie. Ik zag mezelf niet in een rolstoel over de gang gaan en wilde lopend mee. Dit ging prima. De wond zag er goed uit en toen mocht ik naar huis.

Ik kreeg een mondwatertje mee voor de wond, antibiotica en wat zwaardere pijnstillers. De zware pijnstillers heb ik niet gebruikt, ik had het niet nodig. De antibiotica vond ik echt heel vies, dit moest 3 x per dag en hier keek ik ontzettend tegenop. Dit vond ik echt het vervelendste van de hele operatie!

Ik ben een weekje bij huis gebleven op aanraden van de Kaakchirurg. Ik ben deze week vooral erg moe geweest, heb veel geslapen. Ook was ik af en toe misselijk, maar dat kwam denk ik van de antibiotica. 

Ik heb vanaf het moment dat ik uit de OK kwam geen enkele pijnstiller nodig gehad gelukkig.
De zwelling was op de 3e & 4e dag het ergst, ik had echt vreselijke hamsterwangen!
Op de 7e dag was het zo goed als weg, daar heb ik wel een foto van. Van mijn schattige pompoenhoofd ook natuurlijk maar die hou ik voor mezelf.

De eerste 3 dagen heb ik voornamelijk vanille vla gegeten en wat soep. Daarna ben ik creatief aan de gang geweest met geprakte bitterballen en geprakte aardappelkroketjes. Helemaal achterin kon ik dit al redelijk wegkrijgen. Mijn achterste kiezen waren het minst gevoelig. De eerste week waren mijn tanden en kiezen erg gevoelig. Na een week kon ik steeds iets normaler eten, alleen echt harde dingen dat gaat nog niet. Vooral de chips....die mis ik zo!!


Dit was op de 7e dag, het was alleen nog heel iets gezwollen rondom mijn neus en bovenlip.

Een week na de operatie moest ik terug naar de Ortho en de Kaakchirurg. Bij de Ortho zouden ze voordoen hoe de beugel aangedraaid moest worden. Dit ging mijn vriend doen. Ik was van te voren iets bang dat dit wel pijn ging doen en had bewust geen paracetamol genomen omdat ik wilde weten hoe het was. 
De Ortho heeft 2 x gedraaid en mijn vriend 1 x en gelukkig voelde ik er nauwelijks iets van. Ik voelde wat lichte druk rondom de neus en that's it. Dit is ook de gehele aandraaiperiode gebleven. Ik heb zo'n 1.5 week aan moeten draaien, 2 slagen per dag.

Na de eerste x draaien ontstond er al meteen een spleet tussen mijn 2 voortanden. Bizar hoe snel dit ging!
Van het aandraaien heb ik wat foto's gemaakt gedurende de 2 weken. Op de laatste dag was het echt een immens gat. 


Dit valt nog mee, je zou het bijna 1 van de zeven schoonheden kunnen noemen.


Hier word het toch al wat creepy...


En tadaa het eindresultaat! Een groot gapend zwart gat! Het lijkt alsof ik een tand mis.

Nu ik gestopt ben met draaien is het wachten op de tanden die uit zichzelf weer iets naar elkaar zullen groeien. De blokjesbeugel die ik waarschijnlijk in september zal krijgen zal het verder oplossen.

Dan staat over 1/1.5 jaar de 2e operatie op de agenda. Dan zal mijn onderkaak naar voren gezet worden en de bovenkaak word nog iets gekanteld en als het goed is past het dan precies goed op elkaar.

Door mijn zeer prettige ervaring met de 1e operatie kijk ik totaal niet tegen deze 2e operatie op. 

Inmiddels ben ik ook gestart met logopedie. Ik ben blijkbaar een tongperser en moet deze slechte gewoonte wel even af gaan leren. Tongpersen houdt in dat tijdens het slikken of praten je onbewust met je tong tegen je voortanden duwt. Hierdoor kunnen ze gaan verschuiven.

Tot zover mijn ervaring over mijn eerste kaakoperatie. Ik ben erg blij dat ik het hele traject toch in ben gegaan en heb er nog geen moment spijt van gehad.33 opmerkingen:

 1. Hey! Ik heb dezelfde operatie dinsdag gehad. Ik zou graag ervaringen willen uitwisselen! Ik had je een berichtje op FB gestuurd maar die is denk ik in de overige mailbox gekomen. Fijne avond :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, lijkt me leuk! Ik kon je berichtje alleen niet terug vinden in mijn fb mailbox.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn om een lotgenootje te vinden. Ik zal jan/febr in Gelre Apeldoorn geopereerd worden. Mag ik vragen wie jouw kaakchirurg is en wat je ervaringen zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn om een lotgenootje te vinden. Ik zal jan/febr in Gelre Apeldoorn geopereerd worden. Mag ik vragen wie jouw kaakchirurg is en wat je ervaringen zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn om een lotgenootje te vinden. Ik zal jan/febr in Gelre Apeldoorn geopereerd worden. Mag ik vragen wie jouw kaakchirurg is en wat je ervaringen zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry voor de late reactie. Heijnsbroek en Kraaij gaan mij samen opereren, 27 Jan. Onderkaak 8mm naar voren, bovenkaak 3mm omhoog en kin 5mm verplaatsen. Een hele klus maar heb er vol vertrouwen in... Heren hebben veel ervaring en stralen ook uit dat t helemaal gaat lukken. Geen verbouwd gezicht wel symmetrischer en vooral voor mij ook,... Hoe zeg je dat... Praktischer: mondsluiting zonder kaakspanning.

   Verwijderen
  2. Sorry voor de late reactie. Heijnsbroek en Kraaij gaan mij samen opereren, 27 Jan. Onderkaak 8mm naar voren, bovenkaak 3mm omhoog en kin 5mm verplaatsen. Een hele klus maar heb er vol vertrouwen in... Heren hebben veel ervaring en stralen ook uit dat t helemaal gaat lukken. Geen verbouwd gezicht wel symmetrischer en vooral voor mij ook,... Hoe zeg je dat... Praktischer: mondsluiting zonder kaakspanning.

   Verwijderen
 6. Heb alles gelezen, wat super dat het je allemaal zo is meegevallen en gelijk al zo'n mooi resultaat. Ik heb er ook zo'n zin in, ben er al helemaal klaar voor maar dat wachten....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat gaan ze bij jouw doen? Wanneer denk je ongeveer geopereerd te worden? Het zijn toppers van kaakchirurgen! Zo betrokken, duidelijk en lief voor je, heb je vast wel gelezen.
  Helaas lukt t mij nog niet om foto's te uploaden. Maar ze komen, t resultaat voelt en ziet er zo verbluffend uit. Soms geloof k t nog steeds niet maar zo ontzettend blij!!! Sommige dingen zullen me altijd bij blijven... Zo kan k me nog zo goed herinneren, k lag na de operatie op kamer, hoor k m'n vriend in de gang aankomen en Kraaij verteld aan hem hoeveel hij 4jaar geleden getwijfeld heeft of hij mijn project wel aandurfde. En dat nu na de operatie blijkt dat de operatie niet beter kon verlopen. Hij super trots is op t resultaat... Je voelde ook echt die ontlading bij hem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd ik keek er ook zo naar uit. Ik had echt 'kom maar op' en je moet zolang wachten maar t is t super waard. En de tijd vliegt. Bij mij 9dgn na operatie. Vraag me wel af waarom t zo lang heeft geduurd. Maar vd zomer zal k volop lachen, dan is alles hersteld.

   Verwijderen
  2. Idd ik keek er ook zo naar uit. Ik had echt 'kom maar op' en je moet zolang wachten maar t is t super waard. En de tijd vliegt. Bij mij 9dgn na operatie. Vraag me wel af waarom t zo lang heeft geduurd. Maar vd zomer zal k volop lachen, dan is alles hersteld.

   Verwijderen
  3. Onderkaak gaat naar voren en bovenkaak kantelen. Hoe of wat precies dat zie ik nog biet helemaal voor me maar heb er alle vertrouwen in. De kaakchirurg zei tot over een jaar maar de ortho denkt 1.5 jaar zelf hoop ik natuurlijk een jaar maar dat zal wel niet helaas. Ben benieuwd naar je foto's!

   Verwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bestw Johanneke,

  Ondanks dat dit bericht al 3 jaar geleden is, toch een bedankje!
  Ik heb gisteren ook mijn kaakoperatie (verbreding) gehad, en na vele horror verhalen was bovenstaand verhaal een opluchting!

  Uiteindelijk een beetje hetzelfde beleefd: zenuwen kwamen een klein beetje in de OK, 75 min later wakker en niet echt ergens last van (behalve een x aantal bloedneuzen), maar verder geen echte pijn.

  Ook hier weinig/geen pijnstillers hoeven gebruiken (so far). Morgen 1e keer aandraaien.

  Dus nogmaals dank voor je eerlijke (positieve) blog. Heeft ook hier geholpen er vrij 'chill' in te gaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn dat mijn blog je erbij geholpen heeft om er chill in te stappen. En super dat het je is meegevallen! Wanneer heb je de 2e operatie?

   Verwijderen
  2. Als het goed is over 1 a 1.5 jaar! Nog 1 week opendraaien kaak, en dan 3 maanden laten 'rusten'. Vervolgens beugel, en dan daarna ergens :)
   Ben benieuwd!

   Verwijderen
 10. Oh fijn is dat hè als je het graag wil en het project is gestart, het is een lange weg maar het zeker waard. Tijd vond ik trouwens ook erg snel gaan, op een gegeven moment merk je geen eens meer dat je een beugel draagt. Succes met je traject!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat fijn om dit te kunnen lezen.
  Ik heb dit alles van dichtbij meegemaakt. Mijn zoon heeft een bovenkaak verbreding operatie gehad in April 2017 en is met beugelen bijna klaar. Heeft 20 Sept een afspraak met zij kaakchirurg voor het vervolg. Hij zal nog een operatie krijgen.

  Raar maar waar, nu ga ik precies hetzelfde traject in.
  Een vrouw van 43 jaar die gaat beugelen en dit omdat ik een scheve onderkaak heb wat veel hinder geeft en ook niet goed voor mijn zelfvertrouwen is.
  Ik ben nu met de voorbereidingen bij de Ortho bezig die nodig zijn voor de voorbereidingen van de bovenkaak verbreding operatie die 10 Okt gepland staat. Het ergste waar ik op dit moment tegen op ziet is het draaien en die spleet tussen je voortanden want je loopt een aantal weken / maanden voor joker. Ik laat het allemaal maar op me afkomen en denk maar dat ik over een jaar of 2 a 2,5 een rechte kin en mooi re 't gebit heb. Dus weet waar ik alles voor doe.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit is extreem toevallig, hier nog een Johanneke, die nu hetzelfde proces ingaat. 2 operaties, logopediste, beugel. En ik zie er enorm tegenop. Hoe mijn gezicht veranderd, hoe het is om twee jaar een beugel te hebben, of ik er geen spijt van ga hebben. Bedankt voor je blog! Ik denk dat ik hem vaak door ga lezen ter bemoediging ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi,

  Ik ben ook met het hele traject begonnen. 31 januari de eerste operatie gehad (kaakverbreding). Alles is heel goed gegaan. De hyraxbeugel is het grootste ongemak wat ik ervan ervaar. Dat is echt een verschrikkelijk ding. Nu loop ik ook met zo'n mooi gat tussen mijn voortanden rond. Ik zie er veel mensen naar kijken en dat vind ik wel lastig. Veel mensen vragen ook of ze er nu weer een tand tussen gaan zetten haha.Ik mag waarschijnlijk in maart al de slotjesbeugel. Eerst zag ik ook enorm op tegen de slotjesbeugel. Maar nu ik die verschrikkelijke spleet heb, kijk ik juist heel erg uit naar de slotjesbeugel.
  Als mijn tanden helemaal recht staan mag ik al voor de 2e operatie. De kaakchirurg en ortho hebben gaan al uit van na de zomer, dus dat is heel snel. Ik kijk echt heel erg uit naar die operatie, maar wel spannend dat mijn gezicht heel erg gaat veranderen. Nu al vinden mijn mijn gezicht veranderd, laat staan na de bimax operatie. Het schijnt dat je neus dan namelijk ook verandert en ze moeten een hapje van mijn kin afhalen, dus ik ben heel benieuwd!
  Leuk om iemand te vinden die tegelijk met mij loopt!
  Wanneer word jij geopereerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Liza! Ik begin met een beugel om de tanden weer recht te zetten (na mijn eerste beugel in mn tienerjaren zijn ze weer scheef gaan staan) en om een nog grotere afstand te creeeren tussen boven- en onderkaak (heb al fikse overbeet). Dus net als bij jou gaan ze het eerst lelijker maken :) Dan een operatie, waarbij tegelijkertijd zowel boven als onder gebroken wordt, en dan opnieuw een beugel om alles weer netjes te zetten.. Heb nu dus alleen een beugel, verder is er nog niets gebeurd! Na de zomer is al bijna, kijk je nog steeds uit naar de operatie?

   Verwijderen
  2. Hoi!

   Is het allemaal meegevallen? Bij mij gaat het allemaal erg goed! Ik wil alles alleen te snel, waardoor je steeds tegen teleurstellingen aanloopt. Mijn hyraxbeugel mocht er bijvoorbeeld pas op 30 september uit, heb dus 9 maanden met dat ding gelopen. Met de tweede operatie wilden ze ook nog even wachten. Tegelijkertijd is het nu bijna een jaar geleden dat ik de kaakverbreding heb gehad. Die tijd gaat dan weer ontzettend snel als ik erop terugkijk. Binnenkort moet ik weer naar de ortho, dan hebben ze mijn bitjes gekeken en zullen ze aangeven of ik voor de bimax mag. Ik hoop het!

   Verwijderen
 14. Hoi dames,
  Dit is natuurlijk en oude blog, maar zoveel is er niet te vinden. Ik heb mijn verbreding 5 juni en krijg mijn blokjesneug al 1 juli. Is dit niet heel snel? Iemand ervaring? Ik bel morgen even met mijn kc.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb ook een kaakoperatie gehad wegens aangeboren afwijking. Via Economic medisch instrumentarium kwam ik terecht bij een heel goeie kaakchirurg in het UZ van Gent.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hi, ik heb 3 dagen geleden mijn kaakverbreding operatie gehad. Maar ik ben echt bont en blauw.. maar ik las alleen maar over zwelling. En vind het ook vrij pijnlijk eerlijk gezegd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kim, het is per persoon toch net even iets anders. Ik heb m'n bovenkaakverbreding vorige maand gehad, ook blauwe en gele plekken op m'n gezicht, dit is normaal. Voor mij (en voor de meesten) was de zwelling het ergst; kon niet goed slapen op die hamsterwangen :)
   En ik had m'n beugel al 3 maanden voor de operatie.
   Nu 8mm ruimte tussen de voortanden, ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat die tanden weer bij elkaar komen.

   Verwijderen
 18. Hoi, fijn om te lezen dat nog iemand hetzelfde heeft meegemaakt als ik 2 weken geleden. Ik ben ondertussen nog steeds aan het draaien maar ik heb al meer dan 1 cm spatie tussen mijn voorste tanden en ik heb bang dat dit niet meer gaat dicht groeien, ook niet met een beugel?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hey,
  Ik ga binnenkort de eerste opperatie ondergaan. Hoelang zit je ongeveer met een spleet tussen de voorste tanden?
  Welke opperatie was het ergst?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi! Hele fijne blog dit. Ik word ook geopereerd... na je boven kaak verbreden wanneer je wakker werd schrok je niet van dat hydrax in je mond? Werd je niet misselijk ? Vind t zo spannend

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hallo,ik heb 2 weken geleden ook een kaak verbreding operatie laten uitvoeren ze zeiden dat er mensen zijn die een tand tussen de opening plaatsen ,weet er iemand of de ortodontist dit doet of hoe ze dat doen?alvast bedankt melissa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi daar ben ik ook benieuwd om moet het ook binnenkort doen. Want dit is toch geen zicht zo lopen ?

   Verwijderen