donderdag 30 november 2017

Kaakoperatie Bimax (beide kaken)

 In juli 2015 onderging ik een kaakoperatie (verbreding bovenkaak) als voorbereiding voor de latere grote operatie.
Op onderstaande foto had ik de operatie die mijn bovenkaak had verbreed achter de rug en kreeg ik bijna mijn blokjesbeugel.


Afgelopen woensdag 22 november 2017 was het dan zover en was ik aan de beurt. Er zat meer tijd tussen dan gebruikelijk, maar dat kwam door de geboorte van onze prachtige dochter in mei dit jaar. De Kaakchirurg was in het begin heel duidelijk, tussen de verbreding van de kaak en het op elkaar zetten van de kaken zit geen verband in tijd.

Ik wilde graag net zoals bij de vorige ingreep nu ook weer mijn verhaal doen i.v.m. de vele toch wel negatieve verhalen. Als je deze operatie nog moet ondergaan is het fijn te lezen dat het dus ook kan meevallen allemaal. 

Van tevoren zijn er natuurlijk de vele scans, foto's, gipsafdrukken zelfs 3D foto's, zodat er genoeg materiaal aanwezig is voor een goede voorbereiding van de Chirurgen. Door de 3D foto kon de Chirurg bijvoorbeeld zien dat de kin goed ging aansluiten bij het nieuwe profiel en er geen kin verplaatsing nodig was. 

Mijn bovenkaak zou 3.5 mm ingekort worden naar boven, iets gekanteld worden aan 1 kant en iets naar voren worden geplaats. De onderkaak zou mee aansluiten naar voren. Ook zijn er 2 verstandskiezen getrokken.

‘s Ochtends mocht ik mij om 10:15 melden en de operatie stond gepland om 12:15. Ik was totaal niet zenuwachtig en ook de wachttijd op de kamer ging snel voorbij. De zenuwen bleven weg en heerlijk ontspannen ging ik de narcose in.

De operatie is voorspoedig verlopen en heeft ' maar ' 2 uur geduurd, normaal gesproken staat er 2.5 a 3 uur voor deze ingreep. 
Ik merkte al wel dat ik na deze ingreep toch wel een stuk suffer wakker was dan bij de eerste ingreep, die maar 1 uur duurde. Ik heb nauwelijks gemerkt dat er mensen bij mij aan het bed stonden en wilde alleen maar slapen. 
Heel belangrijk, ik werd wederom wakker zonder pijn. Als verschil met de eerste ingreep had ik nu een slangetje in mijn neus die ervoor zorgde dat er geen bloed in mijn maag zou komen waardoor ik misselijk zou worden, ik had hier verder geen last van. 

Tijdens de operatie kan er bloed in je maag terecht komen. Ik ben daar in de 1e nacht wel misselijk van geweest en heb 2 keer overgegeven. Ook had ik erg veel last van slijm wat ik niet weg kon slikken want slikken ging erg moeilijk die eerste dagen, lang leve de tissues. Tussen mijn kaken zaten 2 elastiekjes, links en rechts.

De volgende ochtend werd ik per rolstoel naar de poli gereden voor een controle en röntgenfoto’s. Alles zag er goed uit en ik mocht naar huis. Bij de apotheek hebben we nog een hele voorraad aan pillen (pijnstilling en antibiotica) en een flesje mondspoeling meegekregen. 
De eerste 2 dagen ben ik vooral slapend doorgekomen. De zwelling nam de eerste dagen toe. Op de 3e en de 4e dag was de zwelling het ergst. Het is nu de 6e dag en de zwelling is aan het minderen. Ik heb geen blauwe plekken gekregen en ook geen gele plekken. Ik ben 2 weken voor de operatie begonnen met het slikken van VSM Arnica tabletten en slik ze nu nog steeds. Ook smeerde ik gelijk na de operatie dagelijks met Dr. Vogel blauwe plekken crème. Ik zeg niet dat het verband heeft, maar wellicht heeft het voor mij iets bijgedragen.

Het slikken, drinken, eten, praten etc. gaat per dag beter. Ik had nog een paar vragen aan de Kaakchirurg en die was verbaasd dat hij mij zelf aan de lijn had en dat ik al zo goed praatte. Terwijl de zwelling afneemt merk ik dat bepaalde dingen alweer makkelijker gaan. Kon ik de dag na de operatie nauwelijks uit een rietje drinken, nu drink ik al weer uit een glas. Na de 5e dag nam ik ook geen pijnstillers meer. Ik zou denk ik ook zonder gekund hebben maar in het begin is dat toch wel fijn. Ook krijg ik geleidelijk aan steeds weer iets meer energie. Tussendoor draai ik weer eens een wasje en poets al een beetje in huis en kook alweer wat. De eerste dagen voelde mijn gezicht van onder mijn ogen tot aan mijn hals heel doof aan. Ik voelde al wel tintelingen en een soort slapend gevoel. Een klein stukje van mijn onderlip en kin zijn nog gevoelloos maar ook daar voel ik al wel tintelingen.

In het begin denk je nog hoe moet dat ooit met tanden poetsen. Op dag 3 ben ik er voorzichtig mee begonnen en ook dit gaat steeds iets gemakkelijker. Ik kom overal in principe bij, achterin ietsje moeilijker. Je kan je tanden ook gewoon spoelen met het speciale mondwater (wat ik ook doe) ik vond het alleen wel prettig om daarnaast ook al zsm weer te poetsen.

Op de 6e dag na de operatie had ik ook mijn eerste afspraak bij mijn Orthodontist en die was ook heel tevreden. Hij vond ook dat het al erg goed ging qua zwelling en praten. Hij raadde mij wel aan rustig aan te doen en de kaken echt rust te geven door niet te veel te praten.
Van de Orthodontist kreeg ik elastiekjes mee naar huis om aan de kiezen te bevestigen. Dit is nog een hele uitdaging want zo makkelijk gaat dat nog niet. Ik heb al geroepen dat ik dat gehannes met die elastiekjes erger vind dan de operatie zelf. Je mond is vanbinnen natuurlijk nog wel wat beurs en mijn mondhoeken zijn nog erg gevoelig en beurs. Ook kan mijn mond nog niet zo ver open en de elastiekjes moeten best ver naar achteren. 

Qua eten heb ik vooral, soep, vla, zoete aardappelpuree, zalm en vissticks gegeten. Ook de milkshakes van de Mac zijn een echte aanrader, heerlijk en koel.
Ik mag alles wat zacht is eten en dat prak ik dan en schuif het met een baby lepeltje naar binnen. Dit duurt een eeuwigheid zoals je begrijpt en ik zit ook nog erg snel vol en het eten op deze manier is ook nog behoorlijk vermoeiend. Ik ben in deze 6 dagen zo'n 3 kilo kwijtgeraakt en dat zal nog wel wat oplopen.

Al met al is het mij echt weer meegevallen. Ik heb nauwelijks tot geen pijn gehad. Het is echt het ongemak van niet goed kunnen eten/praten, je gewoon niet fit voelen en je lichaam dat echt moet herstellen van zo’n ingreep. De eerste dagen zijn niet fijn maar dan slaap je toch bijna alleen maar. Na de eerste 4 dagen word het geleidelijk aan echt beter. Ik had de luxe dat mijn lieve man 1.5 week vrij had genomen om voor mij en onze dochter te zorgen. Ik blijf 2 weken bij huis en daarna hoop ik weer aan de slag te kunnen gaan.

Komende week heb ik behoorlijk wat afspraken staan, ik ga langs bij de Mondhygiëniste, de Fysiotherapeut (voor mijn kaken), de Kaakchirurg en de
Orthodontist.

Mocht je vragen hebben stel ze gerust, ik vind het leuk om ze te beantwoorden!
 

2 opmerkingen:

  1. hallo Jojanneke, interessant om je verhaal te lezen.
    wat ik je zou willen vragen: mijn schoonzoon moet dezelfde operatie ondergaan en krijgt de orthodontie niet vergoed. Alleen de operatie op zich, was dat bij jou ook zo? het loopt nl erg in de papieren zoals jij ook wel weet. zou graag horen hoe dat bij jou is gegaan. groet Lia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb afgelopen woensdag de verbreding gehad en krijg alles vergoed incl ortho. Mijn orthodontist heeft erg haar best hiervoor gedaan op medische indicatie, dan krijg je het uit je nasi verzekering. Succes , hoop dat het bij jullie inmiddels gelukt is, de beugel voor het hele traject is erg duur inderdaad.

    BeantwoordenVerwijderen