vrijdag 8 december 2017

Kaakoperatie Update Week 2

Vandaag is het ruim 2 weken geleden dat ik werd geopereerd aan mijn beide kaken ivm overbeet.

Deze week had ik mijn controle's, eerst bij de Ortho en daarna bij de Kaakchirurg.
De Ortho was heel erg tevreden, hij vond het er erg mooi uitzien. Ook deden de elastiekjes (om de kiezen naar elkaar toe te trekken) al goed zijn werk. Ik hoef nu pas in midden januari terug te komen en tot die tijd 2 maal daags de elastiekjes vervangen. Dit was in het begin vreselijk om te doen, nu ben ik er al redelijk handig mee.

De Kaakchirurg was ook tevreden. De zwelling was al mooi weggezakt en de beet is goed. Ik mag gewoon praten en ik mag ook op zachte dingen zoals pasta kauwen, zelf vind ik dit nog een beetje te spannend haha. Ik hou het nog even bij stamppot etc.
Eind december staat de volgende controle gepland.

In de 2e week kon ik merken dat ik steeds weer wat meer energie kreeg. Ik hoef overdag geen dutjes meer te doen en kan steeds wat meer doen. Ik heb helemaal geen pijn, heel af en toe (bij een verkeerde beweging) voel ik een pijnscheutje rechts voor bij mijn onderkaak. In mijn onderlip en stukje van mijn kin heb ik vaak een soort slapend tintelend gevoel, af en toe wat lichte trillingen. Mijn gevoel is daar nog niet terug maar dat zou ook wel heel erg snel zijn.

Het tandenpoetsen gaat prima met een extra soft tandenborstel. Ik kan eigenlijk overal wel goed bij, de achterste kiezen zijn het lastigst.

Dan nu de foto's, de onderste 2 zijn van voor deze operatie (om even goed het verschil te laten zien)En de foto's van na de operatie.
De ochtend in het ziekenhuis na de operatie. Een medelotgenootje die de operatie al eerder had ondergaan wilde graag een selfie van mij met ontploft hoofd 🎃🤗.


Ongelofelijk charmant, de zwelling op de 2e dag maar veel dikker is het gelukkig niet geworden.


De 6e dag, onderweg naar de Ortho.


De 7e dag, de zwelling neemt steeds meer af.


De 11e dag, bij mijn kaaklijn zit nog wat zwelling, ook is de ene kant iets dikker dan de andere.


De 13e dag, de laatste zwelling blijft een beetje hangen.
Het lachen gaat zoals je ziet nog niet zo, vandaar de serieuze gezichten.

Voor mij is het vooral wennen dat mijn mond nu zo makkelijk sluit zonder dat ik daar moeite voor hoef te doen.

Voor nu ben ik al erg blij met het resultaat. Het is nu wachten tot de laatste restjes zwelling verdwijnen en je de definitieve gezichtscontouren kan zien.19 opmerkingen:

 1. Wat mooi al! Ik heb net je hele blog gelezen en eerlijk gezegd word ik erg gelukkig van jouw foto's en verhalen.
  Hier is de situatie vrijwel hetzelfde: ook geen dramatisch smalle kaak of scheve tanden maar boven is wel te smal voor mijn onderkaak en ik heb een flinke overbeet. Ik irriteer me al jaren aan mijn gebit dus een paar maanden geleden de stap naar de orthodontist gemaak en gisteren had ik de eerste afspraak bij de kaakchirurg. Ik werd er een klein beetje angstig van maar jouw verhaal doet me goed! Nu eerst maar eens afwachten wanneer ik terecht kan. Paar vraagjes:
  - hoe lang liep jij ongeveer rond met zo'n gat tussen je tanden?
  - ik heb een zoontje van net 1 en vraag me af hoelang ik ongeveer uit de running ben en er dus opvang/hulp nodig is na de verbreding?
  - blijft de blokjesbeugel in tijdens de 2e operatie?
  Ik heb vast nog veel meer vragen maar die komen tegen die tijd wel, superfijn dat je de tijd neemt voor deze blog en het beantwoorden van vragen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, wat leuk dat je mijn blog gelezen hebt en dat ik je enigszins gerust kon stellen met mijn verhaal. Ik weet nog dat ik toen ik van de ortho hoorde over 2 operaties ook behoorlijk geschrokken was maar ik wilde het zo graag dat niks me tegen kon houden. Ik denk dat ik wel 8 weken met dat gat tussen mijn voortanden heb rondgelopen. Als ik het nu terug zie schrik ik me kapot Haha maar toen kon me dat niks schelen. De beugel blijft gewoon in tijdens de 2e operatie, kan zijn dat ze de kaken met elastiekjes aan elkaar bevestigen. Met de eerste operatie ben ik een week bij huis gebleven en toen weer fulltime gewerkt en met de 2e operatie 2 weken bij huis en daarna fulltime gewerkt. Na 1,5 week kon ik me zelf weer aardig redden thuis met de kleine, mijn vriend had 2 weken vrij genomen om voor ons te zorgen dat was wel fijn. Als je meer vragen hebt hoor ik het wel, succes met je traject!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Thanks voor je reactie. Ook je nieuwe update ziet er goed uit, ben wel benieuwd naar foto's van je gebit en lach dus hopelijk snel weer een nieuwe post!
  Hier zit sinds vandaag de hyrax er in en 20 feb staat de verbreding gepland. Hyrax valt me heel erg mee alleen kwijl ik als een gek en hoe deed jij dat met eten? Probeerde net een bak muesli weg te werken maar er blijft dan constant iets op die beugel liggen zeg maar, heel irritant. Heb je verder nog goede tips voor eten na de operatie? Daar zie ik nog het meest tegenop eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zal snel weer een update posten. Mijn ortho wil eerst de kiezen weer op elkaar zetten en dan pas mijn voorste boventanden terugzetten. Als dat weer mooi staat zal ik een foto van mijn lach en gebit plaatsen. Met die hyrax heb ik de eerste dagen nauwelijks gegeten, alles bleef erin hangen en steken een drama maar het gaat wennen :). Ik had voor na de operatie veel mona toetjes gehaald en ijs maar ook verse soepen gemaakt en stamppot. Vissticks en kroketten/bitterballen. Puree van zoete aardappel vond ik ook erg lekker.
  Chips miste ik ook zo erg maar op een gegeven moment ontdekte ik dat chipito’s op je tong smelten, heerlijk! Chocola ook trouwens. Niet allemaal even gezond trouwens haha. Hopelijk heb je wat aan mijn tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Thanks, daar heb ik zeker wat aan! En dat van die foto's snap ik, gok dat ik zo'n 2 maanden met een sjaal rond ga lopen na de 1e operatie :D
  Hoe gaat het nu met je? Helemaal hersteld en lukt chips eten alweer?
  Lijkt me heerlijk om alles achter de rug te hebben. Nog 1 week en dan gaat het voor mij beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn dat je er iets aan hebt. Het gaat goed en het herstel ging ook prima. Chips eten kan nu wel weer maar het voelt toch nog raar aan. Denk dat dat nog wel even duurt. Stukjes harde bloemkool bv is ook echt nog wel moeizaam, had gedacht dat dat wel iets sneller ging. Het is idd wel echt een fijn gevoel om het achter de rug te hebben, dat dacht ik ook altijd als ik de blogs van anderen las. Heb jij over een week de eerste operatie?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja dinsdag! Kijk er eigenlijk niet echt meer tegen op. Lees toch vooral dat die 1e wel mee valt en de 2e zwaarder is. Zie wel een beetje op tegen het slapen: ik ben al geen goede slaper en al helemaal niet op m'n rug, dat heb ik nooit gekund. Heb je daar nog tips voor?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kan altijd wel goed slapen je kan wat kussens extra in je rug doen maar ik denk dat je na alle narcose/medicatie wel goed slaapt eerste dagen. Fijn dat je er niet meer tegen op kijkt, ook de 2e valt qua pijn echt mee hoor! Heb nu van de elastieken van de beugel meer last gehad. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb jou hele blog gelezen wat betreft de kaakoperatie, echt super fijn. Ik ben namelijk gestart met precies hetzelfde traject. Ben 24 januari geopereerd (bovenkaak verbreding) en moet over 1,5 jaar ook voor de 2e operatie (bimax en bovenkaak kantelen) ik loop nog steeds met een spleet tussen Mn voortanden. Hoe snel ging die spleet bij jou weg? Gelijk toen je een beugel kreeg? Ik kan nu niet wachten tot ik een beugel krijg. En hoelang bleef die hyrax zitten bij jou? Dat vind ik een irritant geval. Zeer prettig dat je alles beschrijft in je blog maar ook positief en daar heb je echt wat aan. Dankjewel. Groetjes suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Suzanne wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen en fijn dat je er iets aan hebt. Bij mij was de spleet redelijk snel weg toen ik de beugel kreeg in september zat hij al behoorlijk dicht. Volgens mij met een maandje helemaal dicht maar bij sommigen duurt het ook langer. Die hyrax heeft bij mij echt heel lang gezeten, de ortho vond dat verstandig ivm dun bot. Heel onverwachts mocht hij er ineens uit maar toen was ik er al helemaal aan gewend. Normaal mag die een geloof ik een half jaar na kaakverbreding operatie uit, bij mij heeft hij sowieso een jaar gezeten, misschien wel 1,5.

   Verwijderen
  2. Suzanne, wij lopen bijna gelijk!
   Ik had 20 feb de kaakverbreding en volgend jaar zo'n zelfde operatie als jij. Herstel gaat goed alleen nog wat irritante zwelling die maar niet weg wil gaan. Verder ben ik de 12 gestopt met draaien en gok dat het gat nu ongeveer 1mm minder groot is dus dat gaat best redelijk.
   Johanneke: mogen we al foto's zien van hoe het er nu uit ziet bij jou? :D
   Groetjes, Sanne

   Verwijderen
  3. Zal snel update met foto’s posten! Tanden zijn al behoorlijk terug weer nu.

   Verwijderen
 10. Ik heb 10 dagen geleden mijn kaakoperatie gehad. Een snijdend gevoel in het tandvlees aan 1 kant en een verdoofde onderlip en kin, vind ik vooral vervelend. Is dat bij jou inmiddels al terug, het gevoel in het gezicht? Groet J.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi, bij mij is het gevoel nog niet volledig terug. Ik moet wel zeggend dat ik het niet storend vind. Het gaat om een klein stukje links bij lip en kin. Het is al wel beter geworden dus heb goede hoop. Ik heb niet meer dat er eten achter is gebleven wat ik niet voel. Laatste tijd jeukt het vaak en dan krab ik en dan voel ik dat niet dat is wel gek maar dat is maar even. In het begin had ik ook dat verdoofde gevoel dat is wel naar ja. Sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Johanne,

  Wat leuk om te lezen! Zelf begin ik in januari met het hele beugeltraject, ik krijg dan de kaakverbreding. Ik zie erg op tegen de spleet die je tussen je voortanden krijgt. Is dit inderdaad een behoorlijke spleet? En heb je dit op de een of andere manier kunnen verhullen?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi,
  Die spleet was best wel behoorlijk ja en niet te verhullen. Je moet het er echt even mee doen en hopen dat het snel weer dicht gaat groeien. Dat ging bij mij ook zonder beugel al en met beugel zat het snel dicht. Sorrie voor de late reactie ik zag het nu pas. Op dat moment vond ik de spleet niet storend trouwens maar als ik het nu terug zie 🤭

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Donderdag is het een maand geleden dat ik de kaakverbreding heb gehad. En ja het is een groot gat hahah. Het is vervelend, maar ik heb zo naar dit traject uitgekeken dat ik het er zeker voor over heb. Iedereen die mij kent weet ervan en verder moet ik leren schijt hebben aan alle anderen. Is jouw beugel er al uit? Heb je foto's van hoe het nu is geworden? Ik ben heel benieuwd!!

   Verwijderen
 14. Dankjewel voor je hulp om je ervaringen te mogen lezen!

  BeantwoordenVerwijderen