woensdag 23 mei 2018

Kaakoperatie update half jaar

Een paar weken terug had ik mijn half jaarlijkse controle bij de kaakchirurg, niks spannends alles ziet er prima uit. De chirurg tevreden, ik tevreden en over een half jaar terugkomen. Ik mag zelf weten of ik de plaatjes laat zitten of dat ze er uit mogen, ik heb er geen last van dus denk dat ik ze gewoon laat zitten voorlopig.

Mijn gevoel in een klein stukje lip/kin komt ongemerkt geleidelijk aan steeds meer terug. Ik had nu alweer meer gevoel dan bij de vorige controle. Omdat het minder gevoel hebben ook erg went merkte ik niet zo dat het gevoel weer meer was terug gekomen. 

Ik kan alles eten wat ik wil, wel merk ik dat sommige dingen nog wel iets anders aanvoelen als voor de operatie. Kauwen gaat soms iets langzamer en/of moeizamer. Na de operatie ben ik 3 kilo afgevallen en die krijg ik er niet zo makkelijk weer aan. Vroeger at ik rustig een zak chips leeg op 1 avond en dat red ik nu bij lange na niet, dat zal er mee te maken hebben.

Het beugeltraject komt ook langzaam aan tot zijn einde, bij de volgende controle over een week krijg ik ook onder het laatste staaldraad. Boven heb ik dit al en dan is het nog even afwerken en klaar.

Vandaag heb ik ook mijn voorlopige laatste logopedie gehad. Als de beugel er uit is mag ik nog een keer terugkomen om te kijken of ik nog ergens tegen aan loop. Voor nu gaat het eten en praten erg goed en gebruik ik mijn tong op de juiste manier. Wel moet ik dit altijd in de gaten blijven houden en mag ik nog even blijven oefenen. Voor het mooie zou mijn bovenlip nog iets sterker mogen worden waardoor mijn onderlip minder werk hoeft te doen wanneer ik mijn mond sluit. Dan zou de mondsluiting ook meer vanzelf gaan, nu moet ik er toch nog erg op letten.

Sommigen wilden graag nog een foto zien van hoe het er nu uitziet dus bij deze nog een paar foto’s

De onderste foto is voor het beugeltraject genomen.Zoek de verschillen ๐Ÿ˜ 
Ik ben heel benieuwd hoe het uiteindelijke resultaat straks zal zijn zonder de beugel. Dan zal ik weer een update geven, ik denk zelf ergens eind september.

6 opmerkingen:

 1. Hoi Johanneke,

  Ik begin volgende week woensdag aan een soortgelijk avontuur dat jij hebt meegemaakt. Volgende week woensdag heb ik de operatie bovenkaakverbreding.

  Mijn bedoeling was dus initieel om een beugel te laten plaatsen. Maar niets bleek dus minder waar, want uiteindelijk blijkt dat er veel meer werk voor de boeg is.

  Na enkele afspraken bij de orthodontist kreeg ik tot mijn grote teleurstelling te horen dat mijn gehemelte te smal is voor een beugel te laten plaatsen en dat ik daarbovenop ook nog eens een kruisbeet heb.. Waardoor ik dus een bovenkaakverbreding zou nodig hebben, en ook nog eens een 2de operatie aan de boven & onderkaak zou moeten ondergaan zodat alles perfect recht op elkaar komt te staan.

  Valt deze eerste operatie een beetje mee ? Want ik ben eerlijk gezegd best zenuwachtig... En na hoeveel maanden mocht het plaatje (apparaatje) er bij jou uit want ik ga eind juli op vakantie in Zweden voor 7 dagen te kamperen en te varen met de kano. En ik zou het geweldig vinden als het tegen dan eruit is want anders ga ik echt heel voorzichtig moeten zijn...

  Groetjes Bart.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Plaatje zit er zeker 5 รก 6 maanden in!

   Verwijderen
 2. Hoi Bart,

  Ik ben zelf op 31 januari geopereerd en toen had ik de hyrax beugel. Nu heb ik deze nog steeds en de ortho wil hem er nog niet uithalen, pas over een paar maanden. Dan heb ik hem dus ongeveer 7 a 8 maanden. Heel vervelend. Ik wilde deze het liefst ook voor mijn vakantie eruit, maar dat gaat niet gebeuren helaas. Pas als ik met mijn slotjesbeugel een stalen draad krijg, mag de hyrax eruit. De stalen draad vangt namelijk datgene op wat de hyrax doet; het behoudt de breedte.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Bart,

  Sorry lees nu je reactie pas, de hyrax bleef bij mij ook aardig lang zitten op een gegeven moment had ik de hoop opgegeven en zei Mn ortho uit zichzelf ineens ‘ zullen we hem er maar eens uithalen’ vreselijk onding was het. Eerste operatie viel echt heel erg mee! Hyrax moest bij mij lang blijven zitten omdat mijn bot erg dun was en mijn ortho voorzichtig was. (Ook zeker wel 8/9 maanden denk ik) succes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Johanneke, ik heb geen idee of je de reacties op je blog nog leest maar heb erg veel aan je verhaal gehad, ik sta momenteel in het begin van precies hetzelfde traject als jij. Ik las laatst een verhaal van iemand waarbij haar kaak helemaal terug is gegroeid en zie het daarom nogal somber in. Ik vroeg me daarom ook af hoe het nu bij jou is? Heb je het tongpersen volledig kunnen afleren en staan je kaken nog zoals na de operatie of merk je al dat het iets terug groeit?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Johanneke, Wat fijn dat je je reis en ervaringen met ons hebt willen delen. Ik ben op zoek naar een ortho in mijn buurt, maar vind het reuze spannend. Zou je willen delen bij welke ortho en kaakchirurg je bent geweest? Groeten, Isabella

  BeantwoordenVerwijderen